De zoetwarensector

Koek, snoep en chocolade... Zoetwarenbedrijven maken veel producten die het leven nét even iets leuker maken. Maar de Zoetwarenindustrie is ook een professionele sector, met bedrijven en medewerkers die zich inzetten voor kwaliteit, een eerlijke markt en gezonde en prettige werkomstandigheden. Werkgevers en werknemers zien steeds kansen om de sector nog sterker te maken. Om deze kansen volop te benutten, werken ze actief samen aan diverse projecten. Zo blijft de Zoetwarenindustrie een dynamische sector!

Koek-, snoep- en chocoladeproducten verschillen natuurlijk flink van elkaar. Toch zijn er tussen de producenten ervan veel overeenkomsten. Ze bedienen grotendeels dezelfde markt, gebruiken vaak dezelfde grondstoffen en de medewerkers hebben te maken met dezelfde arborisico’s. Daarom hebben producenten en medewerkers in de zoetwarensector hun krachten gebundeld. Sinds 1 juli 2007 bestaat er voor de hele zoetwarenindustrie één cao: de CAO Zoetwaren.

Bloeiende sector
De zoetwarenindustrie bestaat uit zeer uiteenlopende mensen en bedrijven. Van grote multinationals tot midden- en kleinbedrijven en traditionele familiebedrijven. In totaal telt de zoetwarenindustrie ongeveer 220 bedrijven. De sector heeft werk voor meer dan 12.000 medewerkers. Ook zij zijn niet over één kam te scheren. Inpakkers en managers, fulltimers en parttimers, allemaal vinden ze hun plek in de zoetwarenindustrie. Voor elk wat wils en voor iedereen volop kansen voor ontwikkeling.

Samen sterk
Samen sta je altijd sterker. Dat geldt volgens de sociale partners ook voor de zoetwarenindustrie. Daarom werken ze intensief samen om de zoetwarensector verder te professionaliseren en in te springen op sociale en technologische ontwikkelingen. De basis van de samenwerking is de CAO Zoetwaren. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden, maar ook over gezamenlijke projecten, zoals scholingsinitiatieven en het stroomlijnen van de pensioenregelingen. Werkgroepen ontwikkelen nieuwe initiatieven of brengen advies uit. Zo geven werkgevers en werknemers samen de zoetwarensector vorm.

Lekkere feitjes
Mensen zijn dol op lekkernijen. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid koekjes, snoep en chocolade die de zoetwarenindustrie jaarlijks produceert. Enkele cijfers uit 2008:
- 6.700 ton zuurtjes;
- 16.800 ton chocolaatjes en bonbons
- 23.100 ton candybars;
- 31.300 ton drop;
- 35.300 ton koeken en koekjes;
- 42.300 ton snijkoek.
bron: SSZ.nl

Meer informatie

Er zijn volop kansen om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de...
De twee verschillende functieboeken voor Koek en Snoep zijn verleden tijd. Het...
Grip krijgen en houden op de arborisico’s in uw bedrijf De branche-...
Arborisico’s inventariseren in de productie betekent goed kijken naar alle...
De branche-RI&E gebruikt en tóch aangesproken door de Inspectie SZW op een...
Steeds meer bedrijven in de zoetwarenindustrie besteden succesvol aandacht aan...
Machines zijn naast werknemers en een fabriek, één van de...