Rookvrij Bedrijf
Sinds 1 januari 2022 moeten alle bedrijfsgebouwen volledig rookvrij zijn. Dat betekent dat er geen inpandige rookruimtes in bedrijven meer zijn toegestaan.
Roken op het buitenterrein
Een werkgever kan er voor kiezen om op het eigen buitenterrein, bv bij de parkeerruimte, één of meer beschutte rookplekken te plaatsen. Meerdere bedrijven hebben al zo’n ‘bushokje’ voor rokers. Er gelden wel een aantal eisen aan zo’n beschutte rookplek op het buitenterrein. De werkgever moet zorgen dat zo’n beschutte rookplek:
- volledig buiten het gebouw wordt geplaatst (dus niet op een binnenplaats);
- niet aan het gebouw grenst of is bevestigd (dus geen afdakje);
- geen overlast naar binnen geeft (dus niet bij een raam);
- geen overlast geeft aan personen die het gebouw willen betreden (dus niet bij de ingang van het gebouw of bij een looproute daar naar toe);
- geen andere functie of faciliteiten heeft, zodat niet-rokers deze voorziening niet hoeven te betreden (een fietsenhok is dus niet geschikt).
Een werkgever kan er ook voor kiezen om ook het hele buitenterrein van het bedrijf rookvrij te verklaren. Het is aan te bevelen om dat te combineren met het aanbieden van ondersteuning aan medewerkers bij het stoppen met roken.
Een wijziging van het rookbeleid heeft overigens de instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
Bedrijfsvoertuigen
Bedrijfsvoertuigen zijn ook werkplekken. Het rookverbod geldt dus ook in leaseauto’s en vrachtwagens, ook als er niemand meerijdt. Is het voertuig uw eigendom en rijdt er niemand anders in? Dan geldt het rookverbod niet.
E-sigaret
Op plaatsen waar een rookverbod geldt zijn ook e-sigaretten verboden. Ongeacht of ze nicotine houdend zijn.
Controle rookverbod en boete
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van de Tabakswet en komt onaangekondigd langs. Wordt ergens gerookt waar dat niet mag? Dan krijgt de ondernemer een boete voor overtreding van het rookverbod van de NVWA.
De boete zal opgelegd worden aan de werkgever van wie de ruimte is waar gerookt wordt omdat die verantwoordelijk is voor de verplichting tot het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod.
Overtreding rookverbod melden
U kunt een overtreding van de Tabakswet melden via het klachtenformulier op de website van de NVWA.