Machineveiligheid
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Medewerkers werken soms dicht bij hete delen van machines. Op plekken waar zij het risico lopen op brandwonden dragen zij isolerende kleding, zoals handschoenen en lange mouwen of mouwstukken.
Als medewerkers een stootcap gebruiken op krappe werkplekken, zoals onder machines, verkleinen zij de kans op hoofdletsel.
Bij werkzaamheden bij snijgevaar, bijvoorbeeld bij de handling van dozen, dragen de medewerkers snijbestendige handschoenen, bijvoorbeeld van kevlar, die zo nodig ook de polsen beschermen. Let op dat handschoenen niet gedragen worden nabij bewegende delen van arbeidsmiddelen.
De handschoenen voldoen aan EN 388. Afhankelijk van de werkzaamheden en omgevingsfactoren moet op basis van een risicoanalyse bepaald worden welk level van snijbestendigheid van de handschoenen vereist is (level 1 t/m 5).
Medewerkers dragen veiligheidsschoenen om de kans op letsel in een productieomgeving te verkleinen. Een goede veiligheidsschoen voldoet in elk geval aan onderstaande criteria.
- Veiligheidsschoenen hebben een stalen of composietneus.
- Veiligheidsschoenen hebben een antislipzool.
Als er scherpe voorwerpen, zoals spijkers, op de vloer liggen, worden schoenen/laarzen met een stalen of kevlar zool gedragen (S3/S5). Productiemedewerkers dragen altijd veiligheidsschoenen. Veiligheidsschoenen zijn ook verplicht bij het gebruik van (hand)pallettrucks en heftrucks. Dan worden veiligheidsschoenen met enkelbescherming ter beschikking gesteld.
Kies zorgvuldig, op grond van de te verrichten werkzaamheden, welke veiligheidsschoenen vereist zijn: type S1, S2 of S3 of een S4 of S5 beschermende laars. Voor een afgewogen keuze van de geschikte schoenen, zie onderstaand schema.
NB. De Oranje codes die geadviseerd worden betreffen het type veiligheidsschoen. In de rechterhelft de Veiligheidsschoenen en -laarzen, links de Beschermschoenen (met minder bescherming in de neus van de schoen).