Ga naar hoofdinhoud

Fysieke belasting

Er zijn verschillende vormen van fysieke belasting, waar medewerkers in de zoetwarensector mee te maken kunnen krijgen: tillen en dragen, staand en zittend werk, duwen en trekken ongunstige werkhoudingen, repeterende handelingen en trillingen. Het is zaak om fysieke overbelasting en daarmee gezondheidsklachten te voorkomen.

Werkhoudingen

Bronaanpak

Door vloeistoffen automatisch bij te vullen met pompen, worden medewerkers niet fysiek belast bij het handelen van kannen en vaten.

Door automatisch te doseren, worden medewerkers niet fysiek belast bij het handmatig doseren van bijvoorbeeld tijgerpap of eiwit.

Het gebruik van een dozenopzetmachine voorkomt dat medewerkers kortcyclisch en handmatig dozen moeten opzetten. De dozen worden opgezet door middel van een stempel en een vouwkast. Let erop dat de buffer in de aanvoer zo groot mogelijk is. Dit maakt het voor de operator mogelijk andere werkzaamheden uit te voeren zonder dat hij steeds moet opletten of weglopen.

Het automatiseren en robotiseren van de platenhandling voorkomt fysieke belasting van medewerkers bij het in- en uitstapelen, schoonspuiten en poetsen van de platen.

Technische en organisatorische maatregelen

Bij het uitvoeren van technisch onderhoud moet vaak ver in een machine gereikt worden. Door op kritische plaatsen, waar veel onderhoud plaatsvindt, een wegklapbare borststeun aan te brengen, kan de monteur zijn lichaam aan de voorzijde ondersteunen. De oplossing is vooral bekend voor garages (auto onderhoud), maar ook voor chirurgen zijn vergelijkbare oplossingen bekend.  In plaats van een borststeun die aan de machine vast zit, kan eventueel ook een verplaatsbare borststeun op een plateau worden gebruikt.

Deze verrijdbare opstap remt automatisch af (door het gebruik van verende wieltjes) zodra een persoon opstapt. De opstap is voorzien van een reling waar men met de bovenbenen tegenaan kan staan tijdens het op- en afstapelen van de pallet. Ook kan de doos of de krat hierop afgestemd worden. De opstap heeft een antislip vloeroppervlak, die toe te passen is op plekken waar hoger dan 1,80 meter getild moet worden, bijvoorbeeld bij hoog stapelen. Ook is de antislip vloeroppervlak te gebruiken bij het schoonmaken van machines, kuipen, banen, leidingen etc. of bij het omstellen van machines ten behoeve van onderhoud en storingen. Het is niet geschikt bij het tillen hoger dan 240 cm. De verrijdbare opstap is van twee kanten te gebruiken, waardoor deze minder vaak verplaatst hoeft te worden. Vanwege de geringe afmetingen is de opstap ook te verplaatsen door smalle doorgangen

Voor werkzaamheden boven schouderhoogte, zoals het doseren van grondstoffen in ketels of mengers, kan een verrijdbare trap gebruikt worden.

NB. Bij frequente werkzaamheden waarvoor een opstap of trap nodig zijn, verdiend een oplossing als een vaste trap met een bordes, waar mogelijk, zeker de voorkeur.

Door een stabankje te gebruiken, kan de werkplek aan individuele medewerkers worden aangepast. Een stabankje of staplateau is vooral nuttig als de werk- of ingooihoogte voor medewerkers te hoog is. Er bestaan kleine stabankjes, die vooral geschikt zijn voor kortdurende werkzaamheden en veel grotere plateaus (op de afbeelding vormt een serie bankjes een baan). De plateaus zijn geschikt om langere tijd achter elkaar werkzaamheden te verrichten waarbij enige bewegingsvrijheid zoals het nemen van stappen, nodig is. Er bestaan bankjes die met de hand versteld kunnen worden (eerst afstappen) en elektrisch in hoogte verstelbare plateaus.

NB. Iedere opstap creëert een aanzienlijk risico op struikelen of vallen. Hoe kleiner het plateau, hoe groter het risico. Bij vaste opstellingen is het aan te bevelen een hekje of leuning aan te brengen.
Schoonmaken onder het bankje is lastiger bij vaste opstellingen. Zorg ervoor dat het plateau goed opklapbaar is hiervoor.